2006-08-28 11:49:56

Mexikói chilis bab

A nemzetek konyhája sorozatunk új részében megint egy zacskós szósszal elterjedt gyorsételt készítünk el hamarjában, de az instant port mellőzve, ugyanakkor kicsit meg is gyalázzuk az eredeti verziót, de a végeredmény így is nagyon ízletes.

(Kép megtekintése nagyobb felbontásban.)

A chili szósz egy paradicsomos alapú mártás, benne több vagy kevesebb chili paprikával, cayanne borssal, oregánóval. Nagyjából. Aztán ahány háztartás, annyi titkos fűszert rejt még az étel. A további alapanyagok tekintetében többféle babot, meg darált marhát, rengeteg hagymát és fokhagymát adnak hozzá. És nincs köret, mert ott van benne a sok bab, vagy lehet hozzá friss kenyeret törni, pláne, ha a szósz olyan csípős, hogy lángra gyúlunk tőle.
Én viszont csak egy adag babbal és kukoricával dolgozom, ugyanis nálunk megszokott köret a rizs. És a csípősséget egyetlen fűszerrel oldottam meg, a végeredmény ugyanaz, ráadásul nem külföldi, hanem magyar: darált cseresznyepaprikát adagoltam hozzá bőségesen.

Annyiban csaltam, hogy a kukoricát és a babot konzervként vásároltam, de csak az egyszerű sós lében főttet, nem azt, amelyik már valamilyen mexikói csípős szószban áll - attól nekem fáj a fejem és a gyomrom. Ja, és én darált pulykát pirítottam, nem marhát.
Hozzávalók: 50-60 dkg darált hús, olaj, 2 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kb. 3,5 dl passzírozott paradicsom, 1 doboz kukorica, 1 doboz vörös bab, oregánó, ízlés szerinti mennyiségben darált cseresznyepaprika. Ha nincs köret, akkor növeljük a bab mennyiségét, és variáljunk a babok fajtájával.

25 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- kata

1

kata
2006-08-28 13:50:03

Nagyon fincsi, ma ez lesz a vacsora.

- Gesztenye Gusztika

2

Gesztenye Gusztika
2006-08-28 14:18:18

Jóétvágy!

- regurgitate

3

regurgitate
2006-08-28 19:52:09

Az én verziómban a hagyma mellett dinsztelt, karikára vágott, hegyes-erős zöldpaprika szerepel, gyakorlatilag nem kell utána Strong Steve-vel feltuningolni, mert kellőképp csípős lesz tőle. De csak mert szeretek itt okoskodni. :-D Viszont ha van egy jó vadas mártás recepted, megoszthatnád velünk valamikor. ;-)

- Gesztenye Gusztika

4

Gesztenye Gusztika
2006-08-29 10:44:56

Gondolatolvasó vagy! Épp a vadason morfondírozok pár napja, mert ezidáig a fagyasztottat vettem, de késztetést érzek egy egyénileg összeállítottra. Pusztán a megfelelő marhahús kiválasztásán hezitálok, de szerintem hamarosan megszületik legújabb bejegyzésemként.

- bajla

5

bajla
2006-08-29 10:47:37

a kedvenc kajám :)

- Chilii

6

Chilii
2006-08-29 10:56:54

van egy recim, ami sült chilisbab névre halgat, valami isteni!!! hamarosan be is kell iktatnom a menübe!!! ja és természetesen pfújjjj instant porok!

- bajla

7

bajla
2006-08-29 11:00:31

minden chilii -s recept érdekel! :)

- Hannibal Lektűr

8

Hannibal Lektűr
2006-08-29 11:10:23

Javaslom kipróbálásra Váncsa Chili con Carne II. receptjét (a barnasörrel, feketecsokival készülőt)

Valami mennyei...:D

- Chilii

9

Chilii
2006-08-29 12:07:04

mi van ezzel a feketecsokival???

- Hannibal Lektűr

10

Hannibal Lektűr
2006-08-29 12:19:46

Kell benne az is:)

- Chilii

11

Chilii
2006-08-29 12:24:15

furán hangzik, de neked elhiszem, hogy jó :)

- Hannibal Lektűr

12

Hannibal Lektűr
2006-08-29 12:38:28

Ne nekem hidd el, hanem Váncsa mesternek (no meg a nyelvednek, ha megkóstolod)

A hagyma, fokhagyma, chili cuccba megy bele barnasör és feketecsoki (minél feketébb, annál jobb - és lehetőleg etilvanilin nélküli:D) plusz a fűszerek és fő vagy tíz percig, és majd ebbe a mártásba megy a forró olajon előre megfuttatott marhahús...

- Gesztenye Gusztika

13

Gesztenye Gusztika
2006-08-29 16:20:06

Hannibal: Nekem a barnasör hangzik furán, de a mester biztos tudja. Legközelebb kipróbálom. Hozzávetőlegesen mennyi csoki és mennyi sör? Esetleg ez benne van az Ezeregy receptben? (Most már tényleg meg kell vennem...)

Chilii, de hát te szereted a chilis csokit, szinte ugranod kéne egy ilyen receptre! ;)

- Hannibal Lektűr

14

Hannibal Lektűr
2006-08-29 16:47:55

Benne van (ezzel kezdtem, ez a II. számú chili con carne receptje)

Vedd meg feltétlenül, csak olvasgatni is érdemes

De pontos mennyiségeket nem nagyon találsz majd:)))

Én bográcsban főztem hétvégén, és az egy üvegnyi nem volt sok.

Csokiból (99%-os! volt) fél táblányit tettem bele - mindezt három kílónyi húshoz

- Szamárfül

15

Szamárfül
2006-08-29 17:07:16

nem hozna kóstolót vki a blogbuliba?!?!?!?!?!?!??!?!!??!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!!??!?!

- gasztronauta

16

gasztronauta
2006-08-30 00:06:44

Mit mondjak? Ez nem mexico-i, nem chilli-s, de bab...

Hannibalnak meg igaza van.

- Gesztenye Gusztika

17

Gesztenye Gusztika
2006-08-30 15:59:44

Hannibal: hiába kezdted azzal, nekem abból nem derült ki, mert nem vagyok Váncsa bibliográfia. ;) De azért köszi az arányokhoz az útmutatást, mert ennyiből már el tudok indulni.

Gasztro: ha azt írom, hogy paradicsomos bab, nem kattintanak ide ennyien. ;)

- mallecka

18

mallecka
2006-08-31 09:54:00

Ez a mehíkói chilis bab annyira biztosan mehíkói, mint amennyire az ilyenolyan helyeken kapható mexikóinak nevezett étkek. Elvégre azok is azért azok, mert van bennük kukorica. :)
Csináld csak továbbra is mindenhol beszerezhető egyszerű alapanyagból a dolgaidat, mert a mindenféle fincomfáncom recepteket a kutya nem csinálná meg.

- Nyúlanyó

19

Nyúlanyó
2006-09-14 15:00:00

Sztem jó bele a bors, a bazsalikom, meg egy kis füstölt husi, aztán reszelt sajt (ez is lehet füstölt, és zsupsz!, be egy kicsit a sütőbe. Ja és fokhagymából sosem elég, bár az ízvilága alapvetően nem ezen alapszik.

- angel

20

angel
2007-03-22 13:45:51

az igazi mince chillinek egy kicsit szaftosabbnak kell lenni ,kulonben a belole keszult etelek szarazak lesznek es elveszitik az igazi elvezeti ertekuket.sor hejett hasznaljatok tolleres vorosbort,es barmijen csoki megfelel.amugy jo receptek vannak fenn,de ez nem eredeti mexicoi,mar torzitott.

- Vilmos

21

Vilmos
2008-03-12 13:30:27

Szeretném ha elküldenéd emil-ben hogy hol tudnék mexico-i kajákhoz fűszereket beszerezni.Köszi előre is.

- Gesztenye Gusztika

22

Gesztenye Gusztika
2008-03-12 14:24:01

Szia,

szívesen segítenék, de én nem használok spéci mexikói fűszereket. Még a chili paprikát is helyettesíteni szoktam a magyar csípős paprikaporral, vagy a bárhol kapható Erős Pistával. Van habanero paprikánk, azt az ebay-en rendeltük, de csak a férjem eszi, mert irdatlanul erős.

Van egy link, hogy milyen fűszereik vannak, ezeket szerintem 90%-ban Dél-Amerikában lehetne csak beszerezni.
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/mx.html

Találtam a neten egy mexikói fűszereket forgalmazó céget (Nuevo Progreso), de hogy Magyarországon mely boltokban kaphatók a termékeik, azt tőlük kell megkérdezni: http://nuevoprogreso.cz/

Egyébként én egy helyet tudok, ahol különleges fűszerek kaphatók, az Ázsiában, ami a Fővám téri csarnok alagsorában található. Van honlapjuk is: http://azsiabt.kernel.hu/index.php

Jó böngészést,
GG.

- Kölyök

23

Kölyök
2008-05-09 16:12:41

Hááát nekem nem hiányzik belőle sem oregáno sem bazsalikom sem pedig kakukkfű.. olaszos érzést ad neki és nemtom nekem nem nyerő :/ persze ízlések pofonok ez csak megjegyzés. viszont ami nekem nagyon bejön az a kotányi, Vadak fűszerkeveréke. gyakorlatilag az öszes magyaros, ragu, egytálétel kajához nagyon megy persze megfelelő mennyiséget használva. aki teheti próbálja ki, nagyon ütős ;)

- Kölyök

24

Kölyök
2008-05-09 16:15:02

még valami ^^ a római köményt rengeteg recept kihagyja pedig sztem alapfűszernek mondható a chilis babban, és a chilis bab fűszerkeverékben is benne van. nem egyszerű hozzájutni de megéri, nagyon különleges íze van.

- laura

25

laura
2008-09-04 13:50:50

Nam-nyam..nekem nagyon ízlett és nagyon egyszerűen elkészíthető!Gratula aki kitalálta és persze annak is aki most leírta, így sok ember megismerkedhet ezzel az igazán finom étellel.

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

Mottó

"Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott!"

Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox

Get Firefox!

Archívum

Mit fõzzek, süssek?



http://rss.konyha.blogter.hu/